שירה קונקרטית יהודית
שירים (Poems), כפי שנהגה אחת ממורותי לספרות לומר, הם תצריף מיוחד ומסוגנן של מילים - "תכשיטים" מילוליים. ז'אנר השירה ידוע כתחום יצירה מורכב יותר מתחומי יצירה אחרים, בשל הישענותו על הכתיבה היצירתית כמדיום הביטוי שלו. זאת בניגוד, למשל, לז'אנר האמנות החזותית, המבוססת על גירויים ויזואליים, שהם הרבה יותר מיידיים ומובנים לקהל רחב יותר של חובבי אמנות. המונח "שירה קונקרטית" הוטבע בתערוכה הראשונה שהוקדשה לנושא זה במוזיאון לאמנות מודרנית בסאו פאולו ב-1956, והוא למעשה שילוב של שני הז'אנרים שהוזכרו - השירה והאמנות החזותית - לכדי אמנות שכבר היתה קיימת עוד כשבני האדם החלו לכתוב, אך מעולם לא קיבלה את המיקוד המתאים לפני-כן.
בין היצירות המפורסמות ביותר בתחום המרתק הזה אפשר למנות את סיפור זנבו של העכבר מאת לוויס קרול, המופיע בספר "אליס בארץ הפלאות" ושיריו של אי. אי. קאמינגס, שהתנסה בטיפוגרפיה אז בדומה למה שדייויד קרסון מנסה לעשות בעיצוב גרפי - פירוק (דה-קונסטרוקציה) לשם בניה מחדש. מהעבודות המודרניות הקלאסיות אפשר למנות את סילנציו (שקט) של יוג'ין גומרינגר השווייצי מ-1954 ו"זריקת הקוביה / לעולם לא תמחוק את הסיכוי" של סטפאן מלארמה הצרפתי מ-1914, שבשתי היצירות ניתן לראות את השימוש בחלל הלבן כחלק אינטגראלי מהיצירה עצמה.
UBUWEB, האתר הבולט ביותר ברשת בנושא שירה קונקרטית, מביא כמה דוגמאות לשירה חזותית יהודית מימי הביניים ועד ימינו, ביניהן "קליגראמות" של סיפור יונה והדג, "החיים בעולם הבא - מעגלים" מאת אברהם אבולעפיה מהמאה ה-13, המציג סידור טקסטים קבליסטים בצורה מעגלית, "אחדות האל" הוא ייצוג של השם המפורש, משובץ בתוך האות אל"ף, ו"התמונה שעל הקיר" מאת וואלאס ברגמן היא יצירה מודרנית המחברת בין האותיות העבריות ל"אדמתה" של דרום קליפורניה.
טיפוגרפיה מתאריך 12 יולי 2004, 00:34 | להוספת תגובותיפה מאוד.
מאת רוזן (אתר) בתאריך 23 דצמבר 2004, 19:26
כמובן שצריך להוסיף לסקירה את גיום אפולינר, תנועת הדאדא, הפוטוריזם, דוד אבידן וגם מקרים של מילים בתוך עבודות ויזואליות, נגיד, מיכל נאמן..
רוזן