העוקץ

טיפוגרפיה

התמצאות בבצלאל 2007

הקפטריה

לאחר תקופת עבודה ארוכה על שילוט תערוכת סוף השנה של בצלאל, אני מנצל את ההזדמנות כדי לכתוב על הפרוייקט שנעשה ועל תובנות שאפשר לחלץ ממנו. שילוט בנין האקדמיה אינה עבודה קלה גם כשלא מדובר בתערוכת בוגרים, והבחירה לתת את העבודה בידי סטודנטים הלומדים בה מדי יום - אלה שנאלצים לתעות ולתהות בשלל פרוזדוריה וקומותיה - הוכחה כמתאימה. מלבד ההיכרות האינטימית עם הבנין, היתה זו חוויה חינוכית מדרגה ראשונה, שהפגישה אותנו עם כל שלבי התכנון וההפקה, ממציאת הקונספט עד להדבקת אחרון הטפטים הצבעוניים. על צוות העיצוב בשלב הקונספט נמנו רוני גרבורג, אמיר קריצ'מן, שרון עצמון, יעל הלפרן, עדי ורבין ואני, וצוות העיצוב השני בשלב הביצוע וההפקה כלל את יוסי אסולין, עודד קורח, מעין מלכה, אלעד פלק וליאורה זמלמן. את הפרויקט הנחה יהודה חופשי בשיתוף גילה קפלן.

קמפוס בצלאל מורכב למעשה משני מבנים, אחד מהם בן למעלה מארבעים שנה, והשני נבנה בשנות השמונים. לאנשים שאינם בהכרח ארכיטקטים או מהנדסים, ייראה הבנין כמערך כאוטי של מדרגות ומסדרונות. הכניסה הראשית ממוקמת בקומה השביעית, עליה צופה מרפסת הקומה השמינית. שלוש מעליות מפלסות את דרכן בשלושת חלקי הקמפוס, כל אחת מהן מגיעה למקומות שונים לחלוטין, כאשר הקומות השביעית והשמינית מהוות מפלס גישה משותף לשלושתן. בלי קשר לאגפים אלה, פזורות ברחבי המבנה מחלקות הלימוד השונות, שלעיתים מתפצלות לקומות שונות ולחלקים שונים של הבנין. חדר מדרגות סודי מוביל לחלק מבודד של תערוכת המחלקה לצורפות ואופנה. שני גרמי מדרגות סמוכים בקומה השביעית מובילים לקומה השישית, לנקודות סמוכות הנמצאות משני צדדיו של אותו קיר. מקרים אלה ואחרים יוצרים אתגרים מקומיים המצטרפים לבעיית התמצאות כוללת וחמורה ביותר.

גורמי ההתמצאות הבסיסיים עליהם מסתמכים בני אדם הם שמות וכיוונים. המוח הגברי נוטה יותר להכוונה לפי פעולות (פניה שניה שמאלה, עד הסוף ישר, אחרי מאה מטר קח ימינה) והמוח הנשי נוטה לחפש נקודות ציון - "עוגנים" - להיאחז בהם (במסעדה לפנות ימינה, לעבור מתחת לגשר, לחפש שער ירוק). בפתרון ההכוונה בבצלאל ניצלנו את שני העקרונות - עוגן וכיוון - ליצירת מערכת שילוט יעילה וברורה.

קומה 8 - תקשורת חזותית מול צורפות ואופנה

עוגנים ויזואליים בדמות כתמי צבע ברורים וגדולים מסמנים את הגבולות בין המחלקות השונות בבנין. הקירות הצבועים משמשים כסימן דרך בו ניתן להיאחז במקרי הצורך ("אני ליד הקיר הורוד בקומה שמונה"). עוד עוגן ויזואלי הן מעליות הבנין, שסומנו בבירור בשלוש אותיות (A, B, C) ובעזרתן גם ניתן להבין שהבנין מחולק לשלושה חלקים. עוגן חשוב נוסף הוא הקפיטריה, הנמצאת בכניסה הראשית לבנין.

היציאה ממעלית B בקומה 8

המרכיב המרכזי במערכת ההכוונה הן ההפניות המילוליות לחלקי התערוכה השונים. ישנם שלושה סוגים של הפניות כאלה - אינדקסים הנמצאים ליד מעליות, המדווחים לאילו מחלקות ניתן להגיע ובאילו קומות הן נמצאות; הפניות פרטניות לתערוכות שונות, עם חץ המעיד על כיוון ההליכה (ימינה, שמאלה, למטה במדרגות, למעלה במדרגות); ואינדקסים בחדרי מדרגות המעידים על התערוכות הממוקמות בקומה הנוכחית. יחד עם הפניות אלה מופיעים מספרי הקומות במקומות אסטרטגיים ברורים, במיוחד בקומות המבוא (השביעית והשמינית).

סכמות השילוט
רצפת הכניסה הראשית

במבואות הבנין ובצמתים שונים בתוך האקדמיה, מגיעה השפה הצבעונית של התערוכה לידי ביטוי בדרך נוספת: פסים צבעוניים ו"טפטופי" צבע ריבועיים בצבעי המחלקות השונים. צמתים אלה נתמכים ע"י הטקסטים שעל הקירות ומספרי הקומות המונחים על הפסים הצבעוניים. מטרת המבנים הצבעוניים שעל הרצפה היא לסמן את כיווני התנועה האפשריים ולחזק הן את השפה הצבעונית של השילוט כולו והן את תחושת הביטחון של ההולכים בתערוכה, שהם נעים בכיוון הנכון.

הכניסה בקומה 8

מפת התמצאות

בנוסף, הודפסה מפה סכמטית ופשוטה של האקדמיה על גלויות המחולקות בכניסה, לנוחות המבקרים. המפה מפרטת את כל מיקומי התערוכות ומציגה את דרכי הגישה אליהן, בדרך שאמנם אינה נאמנה למציאות במידה רבה, אך מציגה את הנקודות הבעייתיות ביותר להתמצאות בבנין בדרך הפשוטה ביותר.

המדרגות לקומות 4 ו-5

עוד מוקדם לדעת מה יעלה בגורל השילוט הזה אחרי התערוכה. ניתן לשער כי במקום בו נמצאים אנשים רבים בעלי אוריינטציה חזותית גבוהה, דבר לא יישאר כפי שהוא נתלה לאורך זמן. אני הייתי מקווה לראות את השילוט הזה מזדקן בכבוד ועובר את הטרנספורמציות שלו בחסדי הסטודנטים (דבר שכבר החל לקרות בזמן התערוכה עצמה), אך ייתכן שחופשת הקיץ תאכֵל את כל מה שלא מסמרנו לקיר...

שילוט והתמצאות מתאריך 02 אוגוסט 2007, 01:56 | להוספת תגובות

יופי של עבודה!
רמתה אף גבוהה יותר מחלק גדול של פרוייקטים עצמם המוצגים בתערוכה. כל הכבוד!

מאת בוריס בתאריך 10 אוגוסט 2007, 01:18

יפה, אהבתי

מאת אסף שטנגר בתאריך 11 אוגוסט 2007, 09:40

מגניב!
הזכיר לי את המפה של קווי הרכבת משום מה:)

מאת שלוליה בתאריך 08 ספטמבר 2007, 03:41

כתלמיד באקדמיה, אני מקווה מאוד שהשלטים יישארו - גם לי עדיין קשה למצוא את רצוני שם.. :)

מאת אורן בתאריך 14 ספטמבר 2007, 20:16

סחתיין!
על המחקר, על המקצועיות, על התוצאה המרהיבה

מאת תמי בתאריך 10 נובמבר 2007, 23:20

יפךמחחחחחחעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעעע

מאת בלבלה בתאריך 19 יולי 2008, 15:33

מאיר, שמחה לבשר לך שהשלטים עדיין שם

מאת סטודנטית לאדריכלות באקדמיה בתאריך 17 נובמבר 2008, 17:31

like in kabk

מאת ntta בתאריך 10 דצמבר 2008, 14:29

אז איפה קומות 2 ו-1? לעולם לא נדע?

מאת סמדר בתאריך 15 ינואר 2009, 00:40

מה הם באמת קומות אחת ושתיים?

כמישהו שהביקור בתערוכה היה גם הביקור הראשון בבצלאל, אני חייב להודות שמערך השילוט הועיל לי מאוד!
ישר כח!

מאת יוני בתאריך 16 מאי 2009, 23:02

הוספת תגובה


אנא לחצו על הכפתור פעם אחת בלבד, תודה!