טיפוגרפיה+משחק=?
הסטודנטים במחלקה לעיצוב גרפי של האקדמיה המלכותית בהאג מעלים מדי שנה מופע "קברט טיפוגרפי", במסגרת קורס באותו שם בהנחיית חרט דאמבר ומרצים אורחים. באתר הפורטפוליו של אלעד פלק אפשר לקבל הצצה לקברט של 2007, בו השתתף.
דאמבר, בעליו הותיקים של סטודיו דאמבר ההולנדי ואישיות מיוחדת במינה, מעודד את הסטודנטים לחיות את הטיפוגרפיה, לא רק ע"י התעסקות בעיצוב, אלא גם במשחק, ריקוד ושירה. התוצאה משעשעת במיוחד, ובדרך לא-פורמלית זו מתקרבות האותיות לליבם של העוסקים במלאכה, ובאות לידי ביטוי גם בפרוייקטים הבאים, הרציניים יותר.
אפשר ללמוד דבר או שניים לא רק מהקברט עצמו, אלא משילוב המשחק בתהליכים חינוכיים ומקצועיים. דאמבר מתגאה באופן שבו בני ארצו מתייחסים לטיפוגרפיה. לדבריו, הם לא רק מעצבים אותיות לדפוס, אלא גם "פשוט אוכלים טיפוגרפיה, כמו אותיות שוקולד או אטריות בצורת אותיות."
בימים אלה יצא ספרו של אבי אייזנשטיין, "סימנים בתקשורת חזותית" לחנויות הספרים. הספר מהווה המשך לשיטת לימוד הטיפוגרפיה שאייזנשטיין פיתח בבצלאל והוציא כספר ב-1987. הספר החדש הוא אבן דרך משמעותית בקריירה של אייזנשטיין כמחנך, וכפי שהספר הקודם הנציח את שיטת הלימוד שלו ואיפשר להנחיל אותה, ע"י תלמידיו, גם בבתי הספר האחרים לעיצוב. ספר זה מיועד למטרה זו גם הוא.
מעבר לפונקציה החינוכית, הניצחון האמיתי של ספר זה הוא העיצוב שלו. בקלות היתה יכולה אסופת העבודות האקלקטית להשתלט על אופיו החזותי של הספר. להיפך, "סימנים בתקשורת חזותית" הוא אובייקט מרתק, המצליח בו-זמנית להיות מורכב ופשוט; כנוע ודומיננטי.
הפורמט המונומנטלי הרחב - אפשר לומר קולנועי - שוטף את דימויי העבודות בלבן ובשחור, וכך, בנשימה אחת, נוסך בהם הדר וכבוד מחד וקורא אותם לסדר מאידך. משחקי הצבע הטעונים - שחור/צהוב/אפור/לבן - הפותחים וסוגרים את הספר ומעטרים את ראשי הפרקים, מזכירים לנו כמה קל המשחק הזה שאנו משחקים כמעצבים, ועם זאת, כמה מחשבה דרושה כדי להבין את מה שאנחנו עושים ולרתום את העשייה הזו לרשותנו.
עוד תמונות מהקברט, כאמור, אפשר לראות באתר של אלעד פלק. את "סימנים בתקשורת חזותית" אפשר להשיג ברשת צומת ספרים, "תולעת ספרים" בכיכר רבין בת"א, ובבצלאל.
חינוך מתאריך 18 יולי 2009, 03:38 | להוספת תגובות