העוקץ

טיפוגרפיה

פוסטרים בבצלאל

לימודי הטיפוגרפיה בבצלאל בנויים על מערכת של שלבים - בשנה הראשונה לומדים להכיר מושגים ראשוניים כמו אות, חלל פנימי, ריווח, מילה, גוש טקסט, גריד, ואז חוקרים אותם בדרכים שונות וקיצוניות בד"כ; השנה השניה היא הקשה יותר, בה מלמדים איך להכניס את כל הבסיס הזה לתוך מערכת נוקשה יותר של חוקים, שבעזרתם ממש "מעצבים" דברים קונקרטיים, כמו חשבוניות מס, עטיפות ספרים, כרזות ועימודים. השנה עיצבו תלמידי שנה ב' בטיפוגרפיה כרזות הסברה על פונטים שונים, הנה ארבע דוגמאות מייצגות מתוך הקורס בהנחייתו של יהודה חופשי.

לחצו כאן להמשך

לינקבוע | טיפוגרפיה מתאריך 11 יולי 2005, 15:42 | תגובות (13)

פונטף

האתר של ינק יונטף נפתח רשמית לפני כשבועיים, זו הזדמנות מצוינת ללמוד על אחד מהיוצרים המרתקים ביותר בתחום הטיפוגרפיה העברית כיום. יונטף, שראיון שערכתי עימו התפרסם בקונספציה לפני כשנתיים (ובאתר זה נמצא גם תרגום לאנגלית של אותו ראיון), מציע מבחר פונטים שחלקם נמצאים בשימוש שנים רבות בשוק הישראלי, אך לא היו נגישים לרוב המעצבים הגרפיים משום שאינם נמכרים ע"י חברות הפונטים הגדולות והמוכרות יותר בארץ.

האתר עוצב ע"י סטודיו שועל, והטקסטים המתארים את הפונטים נכתבו ע"י יהודה חופשי. בין היתר אפשר להתנסות ולקרוא על משפחות פונטים מאוד מוכרות כמו "אריקה סנס", "היציאה הבאה" ו"מארגן", וכמו כן על פונטים חדשים יותר כגון "מיתר" שעוצב עבור מיצב המוצג במוזיאון "יד ושם" המחודש, ומשפחת "פודי" שעוצבה עבור מגזין "על השולחן". לכל פונט מצורפות גם דוגמאות "חיות" משימושים שונים שלהם בשוק, ובגלריית האתר ניתן למצוא תמונות של שלטים מיוחדים ומקרים טיפוגרפיים אירעיים שצילם יונטף במקומות שונים בעולם. משפחה חדשה של פונטים בשם "אליאס" מוצעת חינם עם כל רכישה - זהו פונט "פיקסלי" המיועד לעיצוב אתרים ומותאם לתצוגה אופטימלית על גבי מסך.

האתר החדש הוא אבן דרך משמעותית מבחינת שיווק פונטים בארץ - לראשונה אפשר להיכנס לעומקה של כל אות, להבין את ה"סיפור" מאחוריה ולשקול רכישה באופן רציני. כולי תקווה שעליית הרף הזו תגרום לשדרוג אתרים נוספים של יוצרים אחרים, ואולי אף לכניסה של מעצבים חדשים לתחום. מומלץ גם למי שלא מתעניין ברכישת הפונטים.

לינקבוע | חדשות ועדכונים מתאריך 18 מרץ 2005, 01:01 | תגובות (3)

מאיר בבצלאל

היה לי סמסטר ראשון מעניין מאוד בבצלאל, ורציתי לשתף את כל מי שמעוניין בכמה עבודות נבחרות שלי במסגרת הלימודים מהתקופה האחרונה.

לינקבוע | חדשות ועדכונים מתאריך 12 פברואר 2005, 23:58 | תגובות (8)

מוזיאון התהילים

תמונה ממוזיאון התהילים

"מוזיאון התהילים" הוא הגלריה הפרטית של משה צבי ברגר, שם תלויות עבודות שצייר בהשראת פסוקים שונים מספר תהילים. עם כל הספקנות שכרוכה בדבר, אי אפשר שלא לראות את האהבה הגדולה שקורנת מציורי האיירבראש הצבעוניים של ברגר. את האוסף המרשים של התמונות לא צריך לראות דווקא בשביל המסרים הקבליסטיים הרבים שהן טומנות בחובן, אלא בעיקר בגלל דרגת המיומנות שהאמן הגיע אליה בחלק מהיצירות, עוד על המוזיאון ועל האמן אפשר לקרוא באתר האינטרנט.

תמונה ממוזיאון התהילים
לינקבוע | אותיות מתאריך 12 פברואר 2005, 23:53 | תגובות (13)

מה זה עיצוב?

אחת מהקלישאות הישראליות הגדולות היא עד כמה אנחנו נוטים לערבב שמחה ועצב, קודש וחול, עבדות וחירות, וליצור משני ההפכים תערובת מוזרה שבהרבה מקרים קשה לבלוע - שלא לומר, לעכל. בשיעור העברת מסר בבצלאל השבוע הבאתי לכיתה מתאבנים קטנים - ביסים העשויים משכבת פנקייק, שכבת מצה, ושכבת "סינטזה" ביניהם - המאצעברייט (עוגת-מצה מטוגנת בעגה אשכנזית). היו כאלה שבלעו בחוסר רצון, בקושי לעסו, היו כאלה שביקשו את המתכון, אבל כולם הסכימו באשר למסר שרציתי להעביר - אנחנו תמיד מערבבים, והטקסטורות השונות ביחד לא יוצרות חוויה חדשה, אלא חוויה מוכרת, המורכבת בעצם משתי חוויות קיימות.

התערוכה "עיין ערך: עיצוב*" מוגדרת כיריית-הפתיחה של "קהילת מעצבים" חדשה, בה חברים מעצבים ותיקים כדוד טרטקובר, דן רייזינגר, ירום ורדימון, דוד גרוסמן, יקי מולכו וחנן דה-לנגה לצד דור צעיר יותר המכובד גם הוא (מושון זר-אביב, עודד עזר, Jewboy, עדלאי סטוק). כל אחד ממשתתפי התערוכה מנסה להגדיר את המושג "עיצוב" באופן מילולי, ובאמצעות דוגמה מוכנה (Ready Made). ההגדרות מודפסות על דפי נייר עבים, התלויים מהתקרה על אנקולים, במבנה מקורה בשוק הפשפשים של יפו, אותם מלקטים המבקרים בתערוכה ומתייקים בקלסר שאפשר לרכוש במקום במחיר של 20 ש"ח. הרבה מהמבקרים בוחרים, למרבה הצער, לא לרכוש קלסר אלא לבחור מספר דפים בודדים ולהחזיקם ביד.

התערוכה, שעוצבה ע"י קובי פרנקו, משתמשת בצבע הורוד כרפרנט לסדרת אירועים גדולה יותר הקרויה "שבוע העיצוב", שמרכזה בגני התערוכה. גמלוניותו של לוגו "שבוע העיצוב" - מרובה הצבעים וסוגי-האות - מתחזקת נוכח הפשטות הסימבולית של המשטח הורוד הנוצר על שער התערוכה בשוק הפשפשים, הנתמך בפונט מלבני של מיכל סהר.

החוברת המתקבלת לאחר ליקוט התערוכה כולה היא יותר מקטלוג - זוהי בשורה, המבקשת שיפיצו אותה, שיקחו אותה הביתה. "היישום של עיצוב טוב מבטיח איכות חיים טובה יותר, שימוש נבון במשאבים ושמירה על הסביבה הטבעית", כותב דוד גרוסמן בהקדמה לתערוכה, וקני סגל מביא בעבודתו דוגמה לסבל הודי (?) המניח טבעת-בד על ראשו על-מנת שיוכל לשאת מספר רב של לבנים - "פתרון פשוט, חכם, ולא פוגע בסביבה. זהו אובייקט מעוצב ולא אובייקט מסוגנן".

לדעתי זהו אחד השיעורים החשובים ביותר שאפשר לתת לכל מי שעוסק בעיצוב - שעיצוב הוא מאפיין של דבר, ולא הדבר עצמו. גם אירוע העיצוב השני הוא שיעור בעיצוב, אך במובן שעלול להיות מטעה לדעתי. בכל מקרה, התערובת המיוחדת שמתקבלת ע"י שני אירועי העיצוב המקבילים היא אולי צורמת, אולי הרמונית, ומייצגת שני צדדים בעולם העיצוב. יש שמזדהים עם צד אחד, ויש שמעדיפים לצדד בשני, אבל העובדה ששניהם מתקיימים בו-זמנית, ובכך גם יוצרים דיאלוג משותף, אומר משהו על המקום והזמן שבו אנו חיים.

כהערה טכנית אני מוכרח לציין שנראה שהתערוכה בשוק הפשפשים נערכה בחופזה - ישנן כמה שגיאות כתיב/הקלדה לא מחמיאות, ולטעמי היה אפשר לעדן מעט את אופן הצגת התערוכה כך שתתאים יותר לרוח ה"קטלוג". חבל שתערוכה כזו היא מעין הערת שוליים בנוף אותו "שבוע עיצוב" המתרחש כרגע, הייתי רוצה לראות יותר אנשים נכנסים, קונים קלסרים, מעיינים, אוספים ומביאים הביתה להראות לחברים.

לינקבוע | עיצוב מתאריך 08 ינואר 2005, 16:14 | תגובות (3)